Team Hugo Marynissen

Hugo Marynissen

Senior Partner

Hugo Marynissen (geboren in 1966) is een Belgische expert in crisis governance, senior partner bij PM • Risk Crisis Change, postdoc onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen, en buitengewoon hoogleraar aan de Antwerp Management School. De focus van zijn huidige onderzoek ligt op teamdynamica in crisisteams, veiligheidsleiderschap binnen zogenaamde “High-Reliability Organizations”, normale chaos, en de rol van crisis governance als een manier om te anticiperen op extreme gebeurtenissen.

Hij is voorzitter van het CIP Institute, een non-profit organisatie die wetenschappers en professionals uit verschillende disciplines in een inspirerend en innovatief platform samenbrengt om kennis uit te wisselen en te ontwikkelen over de Complexe en Interactieve Processen (CIP) op het gebied van crisis. Sinds november 2020 is hij aangesteld als expert van de Bijzondere Parlementaire Commissie die de COVID-19 aanpak in België onderzoekt.

Hugo Marynissen studeerde Change Management aan Saïd Business School (Green Templeton College, University of Oxford) en HEC Paris, waar hij in 2009 zijn Master Degree behaalde. Aan Cranfield University, School of Management, behaalde hij in 2014 zijn Doctor of Business Administration met een proefschrift getiteld “A constitutive view on risk communication in organisations managing high-risk processes: Towards a conceptual framework” geadviseerd door Donna Ladkin, David Denyer en Collin Pilbeam.

Na zijn afstuderen werd Marynissen aangesteld als Academic Director van het eerste Executive PhD programma in België (Antwerp Management School). In deze functie was Hugo verantwoordelijk voor het programmaontwerp en de inhoud, de selectie van de faculteit, en de ondersteuning en opvolging van de PhD-kandidaten. In deze periode (2015-2019) lanceerde hij met succes samenwerkingen met Lingnan (University) College, een afdeling van de Sun Yat-sen University in de Volksrepubliek China, en met Management Center Innsbruck (MCI) in Oostenrijk. Daarnaast was hij gasthoogleraar aan de Université Catholique de Louvain (België), Management Center Innsbruck (Oostenrijk) en Lingnan (University) College. Hij treedt ook op als Academic Director en professor aan de “Crisis Communication Module” in het Post Graduate Program Disaster Management aan de Campus Vesta.

Als buitengewoon hoogleraar en postdoc onderzoeker is Marynissen verantwoordelijk voor een vierjarig onderzoeksproject naar de toekomst van brandbestrijding (in opdracht van de Antwerpse brandweer) en veiligheidsnetwerken in de haven van Antwerpen.

Marynissen is senior partner bij PM • Risk Crisis Change, een Belgisch bureau gespecialiseerd in risico- en crisismanagement. Sinds 2008 levert hij regelmatig coaching- en consultancydiensten op het gebied van risico- en crisismanagement. Tijdens de terreuraanslagen in Brussel (22 maart 2016) adviseerde hij met zijn team de premier van België over de crisiscommunicatiestrategie. Samen met zijn collega Stijn Pieters ontwikkelde hij het Crisis Communication Work Process (CCWP), een evidence-based methode voor crisiscommunicatie. Het CCWP draait rond vier uitdagingen die communicatieteams moeten overwinnen. Ten eerste moeten ze een mandaat opeisen; ten tweede moeten ze strategisch advies geven op basis van verrijkte informatie; ten derde moeten ze werken vanuit de gedachte dat crisiscommunicatie alleen effectief is als ze aansluit bij de mentale denkpatronen of mentale modellen van degenen met wie ze moeten communiceren; en ten slotte moeten ze crisiscommunicatie benaderen als een aparte discipline met verschillende specialisaties.

+32 473 89 42 60

Connect with Hugo on LinkedIn or follow him on Twitter

Menu