Crisisoefeningen en simulaties

“Geen enkel plan overleeft het eerste contact met de vijand”, aldus Field Marshal Helmuth von Moltke. Waarom dan niet het contact zoeken nog vóór de scenario’s uit het crisisplan realiteit worden? Daar draait het allemaal om bij crisisoefeningen: in een veilige, gesimuleerde omgeving leren omgaan met onzekerheid. PM is specialist in het organiseren van uiteenlopende crisisoefeningen, simulaties en games die de crisisparaatheid van jouw organisatie verhogen.

Interesse in een training crisisoefening?

Over onze crisisoefeningen

Crisisoefeningen van PM worden steeds zorgvuldig voorbereid op maat van jouw objectieven en de maturiteit van het crisisteam. De trainers van PM zullen jou adviseren over de meest geschikte oefenvorm:

 • Tijdens een Calamity Cards workshop of drills doorlopen we op korte tijd vele verschillende scenario’s met als bedoeling na te gaan in welke mate de organisatie klaar is voor diverse crises.
 • Een tabletop crisisoefening confronteert de deelnemers met één realistisch en evoluerend scenario waarmee zij aan de slag gaan. We spelen doorgaans aan een eerder langzaam tempo en laten voldoende ruimte voor discussie en reflectie. Deze oefening reikt niet verder dan de zaal waarin we ons bevinden.
 • Een zandbakoefening lijkt op een tabletopoefening, maar in dit geval is het wel de bedoeling dat de deelnemers effectief dingen doen. Denk aan specifieke procedures testen, mensen verwittigen, noodwebsites lanceren, etc. Dit type oefening is erg populair.
 • Realistischer dan een field training exercise (vaak afgekort als FTX) wordt het niet. Tijdens een FTX komen de hulpdiensten écht ter plaatse, moet er geëvacueerd worden en komt het crisisbeheer in zijn geheel tot leven. Liepen er geen mensen rond met een ‘observator’ hesje, dan zou je nooit weten dat het een simulatie was!

PM leidt jaarlijks tientallen uiteenlopende crisisoefeningen en is dé geschikte partner om jouw crisisteam(s) het vuur aan de schenen te leggen.

Werkwijze

Wij gaan als volgt te werk bij het voorbereiden van jouw oefenmoment:

Hoor het van een ander

This exercise was refreshing. [I am] looking at crisis management in a different way now.

Chris Blomme
(LNG Terminal Zeebrugge, Fluxys)

Dit was een gerichte en duidelijke oefening met veel toegevoegde waarde voor de deelnemers.

Peter Van Thienen
(Specialist risicobeheer, ZNA)

crisisoefeningen

Laat ons contact opnemen

Interesse in een crisisoefening? Laat hier jouw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

  Hoe wil je dat we contact opnemen?

  Onze spelsimulaties

  Mag het iets abstracter zijn? Ben je de ’traditionele’ crisisoefeningen moe? Of ben je op zoek naar iets wat ook als teambuilding kan dienen? Daarvoor zijn onze spelsimulaties prima geschikt.

  Waarom games een uiterst geschikte oefenvorm zijn, lees je in dit artikel geschreven door Robbert Meulemeester en Dr. Steven Van den Oord.

  Zombie Game

  ’s Werelds enigste spelsimulatie over geïntegreerd crisisbeheer. Uiterst unieke ervaring waarna je crisisbeheer op een andere manier zal beleven.

  Games-calamity-cards

  Calamity Cards

  De leukste manier om een harde reality check te krijgen. Onze kaarten leveren gegarandeerd nieuwe inzichten op. Wedden dat je nog nooit aan deze scenario’s dacht?

  Competentiegericht leren

  Competentiegericht leren betekent op een bedachtzame manier toewerken naar de verschillende competenties die nodig zijn voor een goede invulling van een bepaalde taak of rol. PM beschikt over competentiestandaarden voor de meest courante crisisrollen en kunnen deze gebruiken bij het organiseren van jouw crisisoefening.

  Voordelen van competentiegericht leren zijn onder andere:

  Leer met een doel

  Competentiegericht leren betekent efficiënter leren. Concrete leerdoelen voor ogen, bepaald voorafgaand aan de mediatraining, zorgen voor training met impact.

  Identificeer hiaten

  Met competentiegericht leren zien de deelnemers waaraan ze nog moeten werken, en ziet de opdrachtgever in welke mate er voldoende capaciteit is voor de rol van woordvoerderschap.

  Zie vooruitgang

  De competentiestandaarden zijn kwantificeerbaar. Daardoor kan je als deelnemer of opdrachtgever heel duidelijk de vooruitgang van de deelnemers documenteren.

  Ga vandaag nog van start met competentiegericht leren tijdens jouw crisisoefeningen

  Menu