De inkt van het gloednieuwe Hectic Harmony is nog niet helemaal droog en we hebben al een uitbreidingspakket voor crisisteams klaar. Zo komen we tegemoet aan de stijgende vraag naar opleidingen stressmanagement voor crisisteams. De uitbreiding is een add-on voor het basisspel, dat fundamentele principes van stressmanagement bespreekbaar maakt in de context van welzijn op het werk en preventie. Door de uitbreiding is het spel nu ook een prima gespreksstarter om zichzelf en de crisisteamleden beter te leren kennen en ons gedrag onder stress te begrijpen en te sturen.
Dat stressmanagement voor crisisteams belangrijk is, vergt weinig overtuiging. Los van de langetermijneffecten veroorzaakt door hoge stress of schokkende gebeurtenissen op het mentale welzijn van een individu kan teveel stress goed crisisbeheer in de weg staan. Stress kan er bijvoorbeeld toe leiden dat we minder mentale bandbreedte hebben. Doordat we dan minder kracht hebben voor ‘systeem 2’ denken (= langzaam en doelbewust)(Kahneman, 2011), schakelen we sneller over naar ‘systeem 1’ denken (= snel, automatisch, emotioneel en onderbewust). Bijgevolg worden we vatbaarder voor cognitive biases zoals framing, tunnelvisie, recency bias, etc. Willen we waken over de fysieke en mentale gezondheid van crisisteamleden enerzijds en de kwaliteit van het crisisbeheer anderzijds, dan kunnen we dus niet om stressmanagement heen.
In de standaardversie van Hectic Harmony worden spelers geconfronteerd met een stressvolle dag. Ze krijgen te maken met allerlei stressoren en moeten daar zo goed mogelijk mee omgaan door hun gemoedstoestand in de gaten te houden en coping mechanismes in te zetten. Deze hebben we ontleend van Hobfoll et al. (2007) en omvatten de coping types rust, controle, perspectief, verbondenheid en veiligheid. Het basisspel bevat een stapel kaarten met tientallen originele coping mechanismen.
De uitbreiding volgt dezelfde regels van het basisspel, maar spelers worden doorheen het spel plots geconfronteerd met een crisissituatie. Zij krijgen vanaf dat moment te maken met specifieke stressoren en triggers die eigen zijn aan crises en crisisteams, bijvoorbeeld een crisisplan dat niet actueel is of een belangrijke stakeholder die niet bereikbaar is. Het uitbreidingspakket reikt hen ook specifieke coping mechanismen aan die rust kunnen brengen in de chaos. Denk bijvoorbeeld aan een vergaderklok installeren of aflossing voor een crisisrol zoeken. Inspiratie haalden we uit een interactieve workshop met crisisexperts tijdens de CIP Institute expert meeting georganiseerd in 2023 te Antwerpen.
Hectic Harmony is vandaag reeds beschikbaar voor losse afname bij PM en CrisisCare.eu of onder licentie en is meer dan ooit relevant voor crisisteams. Heb je interesse om met het spel aan de slag te gaan, aarzel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.