PM nieuwsbrief | maart 2022

Populair: PM’s Zombie Game™

Stel je het volgende scenario voor: zombie-uitbraken ontregelen de wereld en bedreigen alles wat ons dierbaar is. Het is aan jou om de wereld te redden!

Tijdens onze Zombie Game spelsimulatie leren spelers fundamentele principes van crisisbeheer toepassen op een buitengewoon scenario. Zonder restricties van de ‘”manier waarop wij normaal dingen doen”  kunnen ze zich helemaal toeleggen op wat écht belangrijk is wanneer het noodlot toeslaat: levens redden, erger voorkomen, coördineren, communiceren…

Ook interesse in een sessie voor jezelf of jouw organisatie?

Na 2 jaar onderzoek: PM Resilience Scan

Na 2 jaar onderzoek naar de eigenschappen van veerkrachtige organisaties is de finish van ons door VLAIO ondersteunde ontwikkelingstraject in zicht! De inzichten zijn intussen getest bij internationale organisaties en werden voorgelegd aan Europa’s beste organisatiewetenschappers.

Recent hebben we deze inzichten verpakt in een gloednieuwe dienstverlening die organisaties in staat stelt hun eigen veerkracht in kaart te brengen. Ondertussen zijn we met deze Resilience Scan aan de slag bij een aantal middelgrote en grote organisaties.

Benieuwd wat de Resilience Scan kan betekenen voor jouw organisatie? Lees er meer over in een volgende nieuwsbrief of neem vrijblijvend contact op.

Leren uit near misses en incidenten

Hugo en Steven van den Oord begeleidden recent de Nederlandse student Esger ten Thij bij zijn afstudeerproject. Esger studeerde integrale veiligheid aan de Avans Hogeschool. We schrijven verleden tijd, want Esger is inmiddels met vlag en wimpel geslaagd!

Esger deed onderzoek naar het leren uit near misses en incidenten bij de Port of Antwerp en sneed daarmee een uiterst actueel thema aan: hoe een lerende organisatie worden die de geleerde lessen efficiënt weet om te zetten naar verhoogde veerkracht en crisisparaatheid? We kijken ernaar uit om de conclusies toe te passen op PM, onder andere voor onze vernieuwde After Action Review procedure. Meer daarover in een volgende nieuwsbrief.

Connecteer met Esger op LinkedIn

Dreiging? Crisis? Wanneer PM bellen?

In februari werden we een aantal keer opgebeld om crisisadvies te geven en ondersteuning te bieden. Acute crisisbegeleiding is wat we het beste doen. Aarzel daarom nooit om ons even op te bellen. Je kan het zo gek niet bedenken of wij hebben het waarschijnlijk al eerder meegemaakt.

Enkele voorbeelden van situaties waarvoor wij geactiveerd worden:

Fysieke cases

 • Aanslagen in Brussel
 • Ontspoorde trein gevuld met een chemische stof
 • Explosie van een gasleiding
 • Overstromingen en stormen
 • Brand in een nucleaire reactor
 • Bodemverontreinigingen
 • Slagen en verwondingen

Niet-fysieke cases

 • Terreurniveau 4 in Brussel
 • Cyberaanvallen
 • Ontslagen en sociale onrust
 • Belastingsontduiking
 • Overnames en faillissementen
 • Blackmail campagnes
 • Protesten tegen de directie
 • Financiële fraude

Een eerste verkennend gesprek wordt nooit aangerekend.

Bekijk onze ondersteuningsformules 

Project in de kijker: Otary

Elk bedrijf, organisatie of overheid, ongeacht de grootte of de sector, kan bij PM terecht voor begeleiding. Sinds 2020 helpen we ook Otary in Oostende voorbereiden op woelige wateren. En dat mag je vrij letterlijk nemen, want Otary is een samenwerkingsverband van acht Belgische bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling, financiering, bouw en beheer van offshore windparken.

Na een kort adviestraject in 2020 wordt op dit moment toegespitst op de structuren en patronen van de tactische cel, die in geval van nood de hulpverlening mobiliseert en de assets beheert, en het strategische crisismanagementteam. In een volgende fase worden realistische crisisoefeningen georganiseerd om deelnemers de kans te geven de aangeleerde methodieken in een veilige omgeving uit te testen.

Meer lezen over onze opleidingstrajecten

Open opleidingen met PM op de affiche

Werk je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

Samen met ERAP-GSOB, de Gewestelijke School voor Openbaar Bestuur in Brussel, organiseert PM enkele opleidingen crisiscommunicatie en mediatrainingen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar op 26 april, en op 3, 4, 10, 19 en 20 mei voor de Nederlandstalige opleidingen.
Schrijf nu in voor deze opleidingen

Ben je op 31 maart in de avond in de buurt van Mechelen?

Stijn en Robbert werden uitgenodigd door Thomas More om een workshop crisiscommunicatie te geven tijdens een netwerkevenement. We spelen er een spetterende show van anderhalf uur en hopen op een volle zaal!
Schrijf nu in voor deze workshop

Stijn jurylid in wedstrijd projectmanagement

Crisismanagement is goed management, maar dan met meer tijdsdruk, complexiteit, onzekerheid en een kleinere foutenmarge. Projectmanagement is daarom een cruciale vaardigheid voor crisismanagers.

In die optiek zetelt Stijn in de jury van een wereldwijde wedstrijd voor jonge projectmanagers. GeCCo (Global eCollaboration Competition) schotelt groepjes deelnemers enkele complexe problemen voor waarop zij in 24 uur tijd een antwoord moeten bieden. Stijn vormt een duo met een expert uit Australië en zal de projectvoorstellen van zijn teams beoordelen tegen begin april.

Lees meer over GeCCo

Domain: Nieuwsbrief
Type: Newsletter
Language: Nederlands
Menu