We hebben veel te vertellen deze zomer! In juni mochten we met Covestro samenwerken om een grote geïntegreerde crisisoefening te organiseren voor hun Seveso-fabriek in Antwerpen. Je leest er hieronder meer over, maar laat het ons eerst hebben over ons onderzoeksproject omtrent veerkracht.

Veerkracht bij PM: meer dan een buzzword

Resilience, of letterlijk vertaald veerkracht, is ongetwijfeld een van dé buzzwords van 2022. Elk bedrijf stelt tegenwoordig dat ze in deze tijden van klimaatverandering, pandemie en geopolitieke instabiliteit veerkrachtig moeten zijn. Een snelle zoekactie op Google Trends toont ook dat de term ‘resilience’ de laatste 10 jaar 4 keer zo populair geworden is.

Maar wat is resilience nu juist en wat betekent de term voor organisaties en bedrijven? Kunnen we het meten en kunnen organisaties werken aan ‘meer veerkrachtig zijn’? Is een veerkrachtige organisatie ook performant?

Die vragen hebben we ons de voorbije 2 jaar gesteld bij PM, en de zoektocht naar antwoorden leverde enkele interessante inzichten op.

Geïntegreerde crisisoefening bij Covestro

PM organiseerde onlangs een realistische geïntegreerde crisisoefening op de Seveso-site van Covestro in de haven van Antwerpen, in nauwe samenwerking met het bedrijf en zijn werknemers.

Op 10 juni was zowat ons volledige team ter plaatse om te observeren hoe de crisiswerking van Covestro reageerde op een (gesimuleerde) crisis met zware implicaties voor de werking, management, communicatie en contact met diverse belanghebbenden.

Geïntegreerde oefeningen zijn de uitgelezen momenten voor crisisteamleden om hun vaardigheden in de praktijk te oefenen en om te zien hoe de crisiswerking en zijn rollen interageren. Steeds een prima leermoment.

Interesse om met ons te spreken over geïntegreerde crisisoefeningen? We delen graag onze inzichtingen en ervaringen.

Leren van (bijna) incidenten in Port of Antwerp-Bruges, een complex vraagstuk

De Port of Antwerp-Bruges (PoAB) is de grootste cluster van chemische bedrijven in Europa. De havenautoriteiten zien dagelijks toe op de activiteiten van honderden bedrijven en organisaties in het havengebied. Al deze organisaties worden dagelijks geconfronteerd met risico’s en incidenten.

PoAB wordt met deze niet-eigen risico’s geconfronteerd en kan maatregelen te nemen die de impact van incidenten op de activiteiten in de haven kunnen beperken. De vraag rijst welk netwerkbeleid de havenautoriteiten kunnen voeren om deze risico’s beter te beheersen.

Esger ten Thij heeft dit complexe vraagstuk aangepakt in het kader van zijn afstudeerstage voor de richting Integrale Veiligheidsstudies aan Avans Hogeschool, gecoacht door Dr. Hugo Marynissen. Lees erover op onze blog.

Train op crisisoverleg met IBOBBO-drills

Crisisbeheer is geen hogere wiskunde. De essentie van goed crisisbeheer valt in vele gevallen te herleiden tot efficiënt en effectief overleg. Het IBOBBO-proces (of RPADAS), kan daarbij helpen. Maar IBOBBO is een vaardigheid!

Wat je zelden doet, doe je zelden goed. Ook IBOBBO moet je vaak genoeg doen vooraleer je het onder de knie hebt. Bij PM merken we een verhoogde vraag naar specifieke IBOBBO-drills: een halve of volledige dag vol uiteenlopende scenario’s en met een sterke focus op het proces. Een goed beeld vormen, de juiste prioriteiten stellen en concrete acties uitzetten.

Benieuwd of dergelijke drills iets voor jouw team(s) zijn? Contacteer ons!

Deze helden redden ons van zombies

Dit voorjaar hadden we het plezier om vele organisaties te laten kennismaken met onze meest populaire spelsimulatie: de Zombie Game ©.

In de simulatie gaan deelnemers de strijd aan met zombies. Ze moeten zichzelf op een creatieve manier organiseren om de wereld te redden.

Vandaag willen we de helden bedanken die er niet van terugdeinsden om de planeet te redden. Bedankt, Port of Antwerp-Bruges, CCNE, Ministry of Rijkswaterstaat, NCCN, Fluxys and meer!

Klaar voor de uitdaging? Ontdek de Zombie Game.

In case you missed it: CCNE in Gent

In mei mochten we het Crisis Communications Network Europe (CCNE) in Gent ontvangen voor onze eerste meeting in een hele lange tijd.

Voor ons was het de eerste keer dat we onze partners uit het CCNE zagen. We kijken terug op vele fijne babbels met de andere leden. Daarnaast willen we ook Katrien Jansseune, hoofd van de communicatie van het NCCN, nogmaals bedanken voor haar inspirerende keynote.

Boeken die wij deze zomer lezen

Hier zijn enkele boeken die ons team zal verslinden tijdens de zomermaanden:

  • Robbert leest House of Leaves van Mark Z. Danielewski. Het is een psychologische horror over een familie wiens huis er binnen veel groter uitziet dan het werkelijk is. Lange voetnoten, veranderende typografie en vele verschillende manieren om het boek te lezen maken het vrij ingewikkeld.
  • Julien gaat de Harvard Business Review Project Management Handbook van Antonio Nieto-Rodriguez lezen. Het is een uitgebreide gids inclusief een praktisch framework om de slaagkansen van een project te verhogen. Het leert organisaties hoe ze projecten kunnen managen.
  • Stijn leest De Brein Balans van Steven Poelmans. Het beschrijft een praktisch model geïnspireerd door de ‘Healthy Mind Platter’, een ‘breindieet’ voor optimaal neuro-cognitief welzijn. Vlaamse experts in de neurowetenschappen bespreken 10 activiteiten die leiden tot verhoogde prestaties.

We wensen je een prettige zomer en hopen elkaar binnenkort te ontmoeten!