Looking for a job in crisis consulting and want to know what it will be like working at PM? Then keep on reading! My name is Verona Custers and since two weeks I am part of the PM team. I would like to give you a sneak peek of my experience at PM so far. I can already tell you that no day is the same at PM. So, if there are other potential crisis consultants reading this: make sure to get at the end of this post, there’s a nice opportunity hidden there.

The rest of this blog post is written in Dutch. So hang on, we’re switching to Dutch now…

Graag vertel ik eerst wat meer over mezelf. Ik ben Verona Custers, graduate student Master Communicatiewetenschappen, met een extra Master in Marketing aan Vlerick Business School in het verschiet. Ik besloot al een eerste echte werkervaring op te doen in een gebied dat mij heel erg interesseert: crisiscommunicatie. En wie crisiscommunicatie zegt, zegt PM Risk•Crisis•Change. Ik ben heel blij dat PM mij de kans heeft gegeven om mijn theoretische kennis om te zetten naar praktische ervaringen. Mijn steentje bijdragen aan dit team is tot nu toe al één van mijn beste keuzes geweest.

Het kantoor van PM in Gent is niet je doorsnee bureauruimte. Verscholen achter een prachtige Louis XVI-gevel op het stationsplein vind je een karaktervolle werkplek die uitnodigt tot productiviteit. Toen ik hier aankwam, werd ik hartelijk ontvangen door de twee krachten die de dagelijkse werking van PM verzorgen: Stijn Pieters en Robbert Meulemeester. Deze mannen zijn de beste mentoren die je kan hebben. Geduldig en vol vertrouwen namen ze me al van dag 1 volledig op in het team.

En we vlogen er dan ook meteen in! Al in mijn eerste week mocht ik het intake gesprek van een potentiële nieuwe partner bijwonen. Een NGO kwam aankloppen bij PM om het werkproces crisiscommunicatie te introduceren in hun organisatie. Het viel mij op hoe belangrijk het is om gericht te luisteren naar de klant en de juiste vragen te stellen tijdens zo’n gesprek, zodat wij achteraf een perfect aangepast en gepersonaliseerd voorstel van dienstverlening kunnen doen. Het was erg interessant om hier mee over na te denken en de draft van het voorstel op te maken.

Bij PM hechten ze veel belang aan data en onderzoek. Hoewel ze veel ervaring hebben, gaan ze niet zo maar af op buikgevoel. Om die reden mocht ik een analyse maken van de gevoerde crisiscommunicatie van een chemisch bedrijf waar PM eerder een crisisoefening had laten plaatsvinden. Ik stelde een tijdslijn op van het verloop en gaf mijn kijk op de crisiscommunicatie van het bedrijf. Hoewel je veel theorie over crisisresponsstrategieën voorgeschoteld krijgt aan de universiteit, was het heel interessant om dit nu eens te zien in de praktijk. Van opdringerige interviews met pers, tot sociale mediaberichten en een persconferentie: nauwkeurig ging ik elke reactie na. Enorm leerrijk voor mij, maar ook voor PM, want op die manier kunnen zij een gerichte evaluatie maken van het bedrijf.

PM zorgt ervoor dat een crisisoefening zo levensecht mogelijk wordt gesimuleerd. Om die reden hebben ze de CIP Simulator: een tool waarmee reacties op sociale media, pers, etc. ook verschijnen tijdens een crisisoefening. Ik mocht de input voor deze simulatie opstellen voor twee crisisoefeningen die op de planning stonden. Het was heel leuk om me in te leven in de verschillende reacties die bij een bepaald crisisscenario kunnen komen. Een chemisch lek? Reken maar op mensen die klagen over geurhinder. Een ongeluk met een Lijnbus? Twitter springt erop en HLN heeft breaking news klaar. Het is belangrijk voor een crisiscommunicatieteam en dus ook voor het PM Snelle Opstart team om hiermee rekening te houden.

De eerste crisisoefening die ik mocht bijwonen, was de jaarlijkse rampenoefening op Campus Vesta, de politie- en brandweerschool van Antwerpen. Daar wordt met maar liefst 300 deelnemers een stressy scenario gespeeld. PM evalueerde er de studenten van het postgraduaat Rampenmanagement op vlak van de werking van Discipline 5. Ikzelf mocht in de crisisresponscel plaatsnemen: hier simuleren we de druk die van buitenaf komt. Dit gaat van tweets, facebook posts, krantenartikels, tot journalisten die echt tot aan de perimeter komt geslopen.

Samen met mijn team mocht ik mij hierin inleven en druk uitoefenen op het crisiscommunicatieteam. Tegelijk kon ik getuige zijn van het volledige raderwerk dat in gang in werking treedt tijdens zo’n ramp, gaande van de coördinatiebus CP-OPS (Commandopost Operaties) waar de bron van het probleem wordt aangepakt op operationeel niveau, de discussies in het GCC (Gemeentelijke Coördinatiecomité) waar het probleem op effectgebied besproken wordt, tot de ondersteuningscellen voor D5 waar alle communicatie voor de buitenwereld verzorgd wordt.

Na het weekend sloegen we onze tenten op in de Haven van Antwerpen. Daar werden de werknemers van één van de grootste chemische bedrijven opgeleid en getraind tijdens een geïntegreerde crisisoefening. Hierbij wordt heel mooi de gouden driehoek die PM voorstelt tijdens crisissen geïllustreerd. Ik aanschouwde hoe het eraan toe ging bij het beleid, het communicatieteam en de operaties op het terrein, wanneer een crisis uitbreekt. Vooral het IBOBBO overlegmodel en het werkproces crisiscommunicatie met de verschillende rollen tijdens een crisis werden uitgetest. Niet enkel een oefening voor de werknemers in kwestie dus, maar ook voor mij.

Een gevarieerde eerste twee weken dus, zoals je kan lezen. Nog geen seconde heb ik mij bij PM Risk•Crisis•Change verveeld en ik kijk al uit naar wat er nog allemaal aankomt. Volgende week staat er zelfs een conferentie in Madrid op het programma, say what?! Ja hoor, bij PM krijg je de kans om jezelf volledig te ontplooien. Naast talloze uitdagingen is er natuurlijk ook de opperbeste werksfeer waarin je hier vertoeft (lees: afterwork drinks).

Ben je getriggerd door wat je hier allemaal gelezen hebt en op zoek naar werk? Dan heb ik goed nieuws voor je, want PM is op zoek naar een junior crisisadviseur om voltijds het team te vervoegen. Solliciteren dus voor wat wel eens de job van je leven zou kunnen worden!

 

Verona postte deze thank you-note op LinkedIn op haar allerlaatste dag bij PM Risk•Crisis•Change:

THANK YOU for every experience, friendship and beer I got here 🤗

From Madrid to Ghent, from preparing long tenders to supporting an acute crisis situation (at last), from petting the office dog Chiron to eating cheesecake (after talking about it for ever). Time flew by!

Back to school now, but see you guys soon 🙋🏻

 

 

Verona is an intern junior crisis advisor at PM Risk-Crisis-Change. She studied Communication Sciences, wrote a dissertation about emotional crisis communication via Twitter and plans getting an extra Master in Marketing. She likes hot weather and potato salad.