Dita Bauweraerts liep stage bij PM: “Een aanrader voor elke student!”

Mijn zomermaand juli opzeggen voor een vrijwillige stage bij PM • Risk Crisis Change? Daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Maar jammer genoeg komt aan alle goede dingen een einde. Dankzij de uitstekende begeleiding van het team kan ik terugblikken op een positieve stage-ervaring waarbij ik mijn kennis over crisisbeheer in de praktijk kon omzetten. Een kort verslag.

Als pas afgestudeerde master in de meertalige communicatie (KU Leuven) heb ik al heel wat relevante werkervaring opgedaan in interne en externe communicatie, lean manufacturing en project- en eventsector. Praktijkervaring met crisisbeheersing en -communicatie ontbrak nog. Dankzij de lezing van Robbert Meulemeester aan de universiteit kreeg ik meteen goesting om bij PM aan te kloppen voor een stage. Niet enkel gaf hij mij die opportuniteit, maar kreeg ik ook tips voor mijn meesterscriptie over crisiscommunicatie.

Al op de eerste dag merkte ik dat ik terechtkwam in een fris en dynamisch team met een stel knappe koppen. Doordat de voertaal op het kantoor Engels is, was dat voor mij de ideale gelegenheid om mijn beste Engels naar boven te halen. Dat was ook nodig als je elk teamlid wilde betrekken. Zo kwam ik in contact met een aantal internationale collega’s, onder wie Dr. Mike Lauder en Julien Draillard Losada. Een voor een waren mijn collega’s toppers. Daarbij gaven ze mij absoluut niet de indruk dat ik een stagiair was. Integendeel, ik werd als een volwaardig teamlid beschouwd. Er werd naar mijn mening, ideeën en wensen geluisterd.

Zo werd er rekening gehouden met mijn professionele interesses: redactioneel werk, grafisch werk en projectondersteuning. Dat heb ik ook allemaal mogen realiseren. Ik heb onder meer aan een gloednieuwe serious game gewerkt, een project voor een grote klant ondersteund, teksten geschreven en gecorrigeerd, omgevingsanalyse uitgevoerd en promotiemateriaal ontworpen. Daarnaast mocht ik meetings met klanten, workshops en lezingen bijwonen.

Dat is nog niet alles. Ook was ik aanwezig op twee grote crisisoefeningen: een rampenoefening en een Zombie Game. Die grote rampenoefening stond al op mijn tweede werkdag gepland. Het was alle hens aan dek bij onze klant want er brak een fictieve brand uit! Mijn opdracht tijdens die oefening was om de perceptie van de buitenwereld te simuleren. Ook mocht ik als journalist druk uitoefenen op de woordvoerder. Achteraf kwamen een aantal deelnemers voorzichtig vragen of we werkelijk voor de pers werkten. Mijn missie was dus geslaagd!

Tijdens mijn tweede stageweek introduceerden we de Zombie Game bij een vijftigtal MBA-studenten uit China. Op een serieuze, maar speelse manier leerden ze een fictieve crisis beheersen. We namen de studenten mee naar het jaar 2043 waarin zombies de wereld veroveren. Het was hun taak om met doordachte crisisbeheersing de mensheid te redden. Een heuse uitdading waarbij een goede samenwerking van de Gouden Driehoek van operaties, beleid en communicatie cruciaal is om de crisis tot een succesvol einde te kunnen brengen.

Hoewel de zomermaanden bekend staan als komkommertijd, toch heb ik me geen seconde verveeld. Bovendien was er naast al dat serieuzere werk ook ruimte voor burrito’s, de office dog Chiron en verfrissende ijsjes. Ik loop met een grotere rugzak kennis over crisisbeheersing naar huis en zeg: ‘tot ziens’, tegen het team. Tot we elkaar weerzien. Bedankt voor de ervaring die ik bij jullie mocht opdoen. Het was absoluut de moeite waard!

 

 

Over de auteur
Sunandita Bauweraerts liep stage bij PM • Risk Crisis Change tijdens de zomer van 2019. Ze behaalde een masterdiploma meertalige bedrijfscommunicatie aan de KU Leuven.

ℹ️ Indien je meer wil weten over Sunandita, klik dan hier.

Domain: Team
Type: Blogpost
Language: Nederlands
Vorig bericht
Crisisbeheer in zorgorganisaties – De gouden driehoek van operaties, beleid en communicatie
Volgend bericht
Corona is gemeen. Het is een ‘wicked problem’. De dwang is er, nu nog de drang.
Menu