Oefeningen crisiscommunicatie op maat

In onze oefeningen krijgen deelnemers de kans om theorie naar de praktijk om te zetten en crisiscommunicatie­taken in te oefenen. De oefeningen worden steeds georganiseerd op maat van de organisatie: we simuleren relevante, realistische scenario’s.

De deelnemers ondervinden dankzij de oefening aan den lijve of ze klaar zijn om bepaalde taken uit te voeren. In een debriefing wordt besproken hoe de oefening verliep, zodat iedereen inzicht krijgt in zijn rol en die van anderen tijdens de gespeelde situatie.

Volgende types crisis(communicatie)oefeningen worden door PM vaak georganiseerd:

  • Table top oefening
    Het crisisteam krijgt een korte briefing over een fictief incident. Bedoeling is om de crisis te bedwingen, door de procedures in het crisiscommunicatieplan zo snel en adequaat mogelijk uit te voeren.
  • Command Post Exercise (CPX) of zandbakoefening
    Tijdens een Command Post Exercise (CPX) wordt een crisis gesimuleerd zonder inzet van hulpdiensten. Daarbij worden de verschillende crisisteams onderworpen aan een realistisch en evoluerend scenario en krijgen ze te maken met realistische vragen en opdrachten. Na afloop worden de gevoerde communicatie geëvalueerd, en indien nodig wordt het crisiscommunicatieplan bijgestuurd.
  • Field Training Exercise (FTX) of grootschalige oefening
    Tijdens een Field Training Exercise (FTX) wordt een crisis gesimuleerd met inzet van hulpdiensten. Net zoals bij een CPX worden de verschillende crisisteams onderworpen aan een realistisch en evoluerend scenario en krijgen ze te maken met realistische vragen en opdrachten. Na afloop wordt het verloop geëvalueerd en indien nodig wordt het crisiscommunicatieplan bijgestuurd.
  • Mediatraining
    In een korte drill (ongeveer 1,5u) trainen we u om niet enkel de vragen van de journalisten te beantwoorden, maar ook om uw boodschappen actief mee te geven. Mediatraining bieden we ook aan als volwaardige opleiding.
  • Dilemmasessie
    In een dilemmasessie wordt aan een beperkte groep (maximaal 2 groepen van 6 personen) een case voorgelegd die razendsnel van een calamiteit uitgroeit tot een heuse crisis. Aan de hand van diverse dilemma’s die door de docent voorgeschoteld worden moeten de groepen, naast de nodige dosis leiderschap, ook hun beste communicatievaardigheden bovenhalen. Beide groepen worden met elkaar in confrontatie gebracht zodat er een leerrijke kruisbestuiving ontstaat.

Onze docenten zijn Hugo MarynissenStijn PietersTim Van Achte en Robbert Meulemeester, adviseurs bij PM. Naargelang de aard van de oefening worden observatoren, evaluatoren en actoren ingeschakeld.

Domain: Crisis Communication
Type: Blogpost
Language: English
Previous Post
Crisiscommunicatie
Next Post
Opleiding crisiscommunicatie
Menu